Када је у рано јутро, 6. априла 1941. године, спикер Радио Београда Иван Ковачевић – прекинувши редовну емисију, објавио у етар вест о бомбардовању Београда, нико није ни претпостављао каква ће трагедија задесити Београд тог дана и неколико наредних.

У једном од поновљених бомбардовања, погођена је и зграда Народне библиотеке на Косанчићевом венцу. Пожар који је захватио библиотеку и две суседне зграде, уништио је том приликом непроцењиво културно благо: драгоцену збирку старих књига, колекцију старих докумената, документа о српској средњевековној и каснијој прошлости, сву сакупљену дневну штампу из 18, 19 и 20. века… Још дуго времена од избијања пожара, догоревала је ватра од запаљених књига и ширио се дим свуда унаоколо.

А баш на дан бомбардовања Београда било је све спремно у Народној библиотеци за евакуацију… Додуше, транспорт 38 сандука рукописа (сваки тежине преко 80 кг), 32 сандука старих књига, писама и часописа, био је приватном везом уговорен за 6. април, пошто је пар дана раније министар просвете званично одустао од селидбе због недостатка транспортних средстава. Два камиона заказана су баш за то недељно преподне. Било је, међутим, касно…

Дуго година после рата, згариште Народне библиотеке било је готово заборављено. Ту се, чак, налазила и једна бензинска пумпа! Крајем седамдесетих година, Завод за заштиту споменика културе Београда покренуо је акцију ископавања остатака библиотеке. Археолошким истраживањима руководила је др Гордана Томашевић, која је о томе објавила и рад 1979. године. Археолози су током ових радова наишли на сутерен бивше библиотеке, сачуван по висини око 2 метра, са остацима угљенисаних и иструлелих књига.

У једном делу некадашње зграде, на основу мрља на поду утврђена је позиција једног броја изгорелих сандука са рукописима, али трагова самих сандука – није било! То је значило да место где су се налазили рукописи није остало нетакнуто: није пронађено затечено стање пожара, већ стање после накнадних интервенција на самом згаришту!

Заправо, археолошки радови су – осим више мање познатих података о пожару, открили и накнадну пљачку драгоцених сандука, која се догодила после страдања зграде Народне библиотеке. Ови сандуци су, највероватније, нестали одмах по уласку Немаца у Београд. То мора да је обављено под окриљем ноћи, у време полицијског сата, без погледа могућих сведока! Нема сумње да су Немци у тој акцији користили и помоћ неких људи из саме библиотеке.

Facebook коментари

Пошаљите коментар