Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић је присуствовао свечаном отварању атријума у централном делу Музеја града Новог Сада на Петроварадинској тврђави.

Милош Вучевић је том приликом рекао да се Нови Сад може поносити комплетно реновираним простором у оквиру зграде Музеја града на Петроварадинској тврђави који сада представља нов, величанствен део објекта са новом лантерном и осветљењем.

"У питању је атријум, који поред тога што је у потпуности функционалан простор у служби културе, има и велики историјски значај. Град и ЈП 'Завод за изградњу града' су заједнички инвестирали средства за ту намену издвојивши око 25 милиона динара", рекао је Вучевић.

Позвао је све Новосађане, као и бројне госте Новог Сада, да виде понуду и садржаје Музеја града и да уживају у новом, импресивном изложžбеном простору.

"Ми у домену културе имамо много тога квалитетног да понудимо, а овај атријум ће само још више употпунити културну понуду града, све у контексту Новог Сада као кандидата за Европску престоницу културе", истакао је Вучевић.

Директорка Музеја Града Новог Сада Весна Јовичић рекла је да је реновирани простор атријума годинама привођен намени, кроз бројне реконструкције, адаптације и санације због дотрајалости, а тај велики пројекат је успешно окончан захваљујући, како је рекла, слуху за тако велику инвестицију и исказаном разумевању градоначелника Вучевића и ЈП " Завод за изградњу града".

"Ради се о једној од највећих и најзначајнијих инвестиција у Новом Саду, а сигурно најзначајнијој и највећој инвестицији у области културе и са поносом можемо да кажемо да је она успешно окончана", рекла је Јовичићева.

По њеним речима нови простор омогућава сталне и гостујуће музејске поставке, а у њему је могуће приређивати и ликовне изложбе, концерте и друге скупове.

У оквиру радова на реконструкцији атријума Музеја града извршено је уклањање постојеће лантерне атријума објекта, изграђена је нова, лакша, челично-стаклена лантерна која је постављена изнад кровног венца атријума.

Израђен је и комплетно нови кровни венац, ширине 105 центиметара и дужини 110 метара, а на челичним кровним носачима монтиране су стаклене површине у алуминијумским рамовима који се међусобно спајају и који су уједно и кровни покривач лантерне.

Централна зграда Музеја Града налази се на Горњем платоу Петроварадинске тврђаве у објекту познатом под називом "Топовњача". То је монументална барокна грађевина, грађена у периоду од 1755. до 1760. године, правоугаоне основе са дворишним атријумским простором у средишњем делу.

Реконструкција атријума урађена је у складу са захтевом Градске управе за културу и Музеја Града Новог Сада, а на основу услова и мера заштите прописаних од стране Завода за заштиту споменика културе.

Читај даље („РТС“)

Facebook коментари

Пошаљите коментар