У Атељеу 212 уручена годишња награда Фондације "Ружица Сокић". Први лауреат је глумица Нада Шаргин. На дан када је Ружица Сокић рођена, промовисана је и књига "Моја глума" која обухвата интервјуе које је глумица дала током успешне каријере

О књизи у којој Сокићка говори о глуми у позоришту, на филму, телевизији, о својим улогама, о личном схватању глуме, живота, стварности, говорили Весна Крчмар, један од приређивача књиге, (други је био Зоран Т. Јовановић ) и новинар Милан Влајчић.

Скуп одржан на рођендан Ружице у позоришту у коме је била од почетка каријере до пензије отворио је актуелни управик "Атељеа 212" познати глумац Бранимир Брстина који је са пуно топлине говорио о својој деценијској колегиници подсетивши на њену потпуну посвећеност глуми.

Ружица Сокић (1934-2013) још као девојчица почела је да глуми у Дечијој радио драмској групи Радио Београда, да би 1958. дипломирала на Академији за позоришну уметност.

"Била је међу првим сталним глумцима Атељеа који су га стварали, а за то време је одиграла 60 улога у театру и 40 на филму, као и велики број у тв драмама", истакао је Брстина.

Весна Крчмар је навела да су текста за књигу склопили помоћу 250 интервјуа и велике количине новинских исечака. "Разговори са новинарима су се често претварали у дијалог са собом јер се преиспитивала, а себи и саговорнику откирвала многе фазе свога живота" казала је Крчмар.

То је, према њеним речима, слојевита прича о глуми, а уз то и промишљање о глуми поетици филма, позоришта, али и о догађајима у бившој земљи, карактерима и поступцима колега из позоришног и филмског света.

Књигу потпуњује, навела је Крчмар, библиографија радова, регистар представа и улога, изводи из критике и мноштво фотографија, а дело је искрене љубави према глумици њених пријатеља који су желели да сачувају сећања на уметност Ружице Сокић.

Влајчић је испричао анегдоту како му се пре пет година обратила телефоном Ружица Сокић и затражила да буде промотер њене књиге "Страст за летењем" , а он је на невиђено дао своју сагласност.

То је навео да би затим казао како је сада, читајући нову књигу насталу на основу њених прича новинарима и упоређујући је са књигом коју је сама написала, открио да се подударају што је доказ да је дубоко веровала у своје ставове када је у питању позив коме је била потпуно посвећена.

Влајчић је подсетио да је она имала "свог" писца – Александра Ацу Поповића, попут највећих глумица на свету, јер је неке драме писао баш за њу.

Читај даље („РТС“)

Facebook коментари

Пошаљите коментар