Министар културе и информисања Иван Тасовац отворио је у Југословеској кинотеци тродневну конференцију "Култура, концепти и управљање променама" нагласивши да је култура значајан чинилац у економском развоју земље.

"Нити се култура може развијати без снажне економске базе, нити се успешна економија и друштво засновано на иновацијама могу замислити без снажне културне продукције и креативне индустрије", рекао је министар.

"Наш посао је да помогнемо актерима из оба сектора да препознају међусобну важност и да их охрабримо у проналажењу различитих модуса сарадње", додао је Тасовац.

Он је приметио да се конференција "Култура, концепти и управљање променама" одвија у тренутку када Србија званично отвара прва преговарачка поглавља са Европском унијом, што је "преломни тренутак на нашем путу ка пуноправном чланству у ЕУ".

"Ни у једном тренутку, међутим не смемо заборавити да Европа није само правно-технички конгломерат. Европа је, пре и изнад свега, културни простор који своје богатство црпи из поштовања и промовисања слободе и различитости. Европа је културни простор коме, не само да тежимо, већ одувек и припадамо", нагласио је министар.

Тасовац је подсетио да је Србија, у оквиру програма "Креативна Европа", од скора приступила потпрограму "Медији", чиме су отворене могућности за убрзан развој целокупног домаћег аудиовизуелног и мултимедијалног сектора, али и успешније позиционирање организација и појединаца из Србије на међународној сцени.

"Србија је тако, уз раније приступање потпрограму 'Култура', као прва земља ван ЕУ, заокружила своје учешће у програму 'Креативна Европа' и остварила приступ фонду у укупном износу од 1,46 милијарди евра, чиме је Министарство отворило српској култури и медијима врата ка већем и богатијем тржишту", истакао је Тасовац.

Руководилац Деска Креативна Европа Србија Димитрије Тадић рекао је да је основна идеја конференције да укажу на све оно добро што концепт креативне индустрије доноси и на евентуалне опасности које постоје, иразазивши задовољство због присуства представника хрватског и албанског деска.

Конференција, коју организују Министарство културе и Деск Креативна Европа Србија, окупила је европске и домаће професионалце у области културе, а главни циљ је покретање разговора о питањима која се тичу функционисања културе у савременим економским условима, као и да се унапреди сарадња између представника бизнис сектора и сектора културе.

Програм конференције обухвата излагања двојице експерата за област економике културе и креативних индустрија, Доминика Саго Дивороа и Пјер Луиђија Сакоа, као и панеле с домаћим учесницима.

Сваког дана конференције биће организоване презентације различитих модела сарадње бизнис сектора и организација у култури у Србији, што ће бити прилика да се покрене дискусија о томе на који начин стратегије повезивања сектора бизниса и културе могу да буду развијане.

Читај даље („РТС“)

Facebook коментари

Пошаљите коментар