Београдска премијера Шекспировог "Јулија Цезара" у адаптацији и режији Кокана Младеновића – у Звездара театру. У представи, рађеној у продукцији Града театра Будва, Центра за културу Свилајнац и Народног позоришта Сомбор, насловну улогу тумачи Саша Торлаковић, улогу Брута – Сергеј Трифуновић.

Пишући о убиству Јулија Цезара у римском сенату, Шекспир је исписао причу о похлепи и манипулацији.

Редитељ Кокан Младеновић, последњих месеци био је у жижи јавности и због свог политичког ангажмана, поставио је комад као трагедију свих пропалих револуција и хуманистичких идеја.

"Он преиспитује феномен демократије и преврата и долази до разочаравајућег закључка да суштинске револуције не постоје, да постоји пука замена друштвених елита", каже Младеновић.

На питање због чега о улози уметника који на сцени промишља о свету у којем ствара, улогу политичара-аматера, опозиционара, Младеновић каже да себе види као човека од театра али жели да тај театар има везе са стварношћу која окружује а та стварност није нимало лепа

"Редитељ не би смео да чека да се ствари промене, већ мора да утиче да се оне драстично промене", каже Младеновић.

Додао је да није одустао од режије представе "Коштана" са Божом Врећом у главној улози и да ће те премијере бити на лето. "Биће црногорска фестивалска премијера, након тога верујем да ће се играти у Новом Саду", рекао је Младеновић.

Половином јануара почиње да ради у СНП у Новом Саду славни Андрићев роман ''На Дрини ћуприја''.

"Ако је неко успео да све обухвати то зло које се десило на овим просторима то је Иво Андрић и то пише у том роману. Покушај је да се ухватимо у коштац са тим ремек делом па ћемо видети на крају шта ће позоришно испасти", каже Кокан Младеновић.

Читај даље („РТС“)

Facebook коментари

Пошаљите коментар