Америчка амбасада шесту годину заредом подржава Радио-телевизију Србије и Радио Београд у емитовању директних преноса из Метрополитен опере, јер жели да представи слушаоцима једну од најзначајнијих културних установа САД, саопштила је та амбсада.

Како је наведено, РТС је у оквиру сарадње са Европском радио-дифузијом (ЕБУ) обезбедио пакет директних преноса из Метрополитена и других светских оперских и концертних позорница, а подржавајући тај пројекат, амбасада САД жели да представи слушаоцима у Србији једну од најзначајнијих институција културе у САД као и раскошну музичку сцену Сједињених Америчких Држава.

Ове године се такође обележава 25. годишњица сарадње између ЕБУ и Метрополитен опере у стварању тих јединствених радио емитовања.

Суботњи матине програм Метрополитен опере почео је да се емитује уживо још 1931. године и најдужи је програм класичне музике који се изводи у континуитету у историји радио програма.

Осамдесетпета сезона почиње 12. децембра са Вердијевим Риголетом, а завршава се 7. маја 2016, наводи се у саопштењу.

Слушаоци у Србији ће имати прилику да у овом периоду, суботом увече, на таласима Радио Београда 2 и 3 уживају у директним преносима 12 опера разних композитора – Вердија, Моцарта, Пучинија, Доницетија, Берга, Вагнера и других – уз извођење врхунских уметника као што су Ана Нетребко, Кристина Ополаис, Жељко Лучич, Јонас Кауфман, Маријуш Квјечењ, Сондра Радвановски и Пјотр Бечала.

Међу новим продукцијама биће извођења "Отела", "Лулу", "Манона Лескоа" и "Електре",а премијера опере "Роберто Деверо" и прво извођење "Ловаца на бисере" у Метрополитену од 1916.

Читај даље („РТС“)

Facebook коментари

Пошаљите коментар