Свечаним уручењем Награде за мир Немачког удружења издавача у Франкфурту је завршен 67. Међународни сајам књига, који је окупио готово 300 хиљада посетилаца. Признање је припало немачком писцу и стручњаку за ислам, Навиду Керманију.

Награда иде у руке "човеку који је дао допринос разумевању међу религијама и стварању отвореног европског друштва, његов глас је моћан", записано је у образложењу.

"Писци, новинари, невладине организације боре се за исте циљеве и то мноштво гласова је снага друштва у борби против оживљавања национализма и одсуства солидарности", истиче Навид Кермани, добитник Награде за мир.

Колико је књижевност универзална чињеница потврђују дела писаца која су и овде била у средишту пажње литерарних агената, издавача, читалаца. Франкфурт је показао и да су у тренду такозвани "самиздати".

"Ми помажемо писцима који објављују своја дела искључиво путем интернета. Неки од њих спадају у најплаћеније ауторе јер постоје земље огромних пространстава где нема књижаре у сваком месту, а ни рачунара у свакој кући, па људи читају искључиво с паметних телефона", каже Диана Митаг из Интернет подршке, Нови Зеланд.

Српска књижевност наставља замах који је започела као почасни гост у Лајпцигу.

"Тако смо навикли на лоше вести да не верујем добрим вестима. Мислим да после Лајпцига књижевници из Србије имају у Немачкој веома солидан реноме и управо су књижевници много допринели да се слика о Србији побољшава", указује књижевник Ласло Вегел.

Иако је ово, пре свега, пословни сајам намењен великој издавачкој индустрији, показало се да је и добра сцена за разговоре о важним питањима. Као што кажу организатори, дискусија, Франкфурт, отворено – циљ је да се прикупе добре идеје да би се утицало на политичко мишљење.

Читај даље („РТС“)

Facebook коментари

Пошаљите коментар