Министар културе и информисања Иван Тасовац каже да је од сваког рока важније да се реконструкција Музеја савремене уметности обави по закону и да новац пореских обвезника не заврши ни у чијем џепу, истакавши да "прихвата командну одговорност" што су изиграни и он и Министарство.

"Био сам у потпуности свестан да сам постављањем сата заложио свој и ауторитет Министарства, али бих у очима јавности био много одговорнији да је Музеј отворен на криминални начин и због тога сам спречио отварање по цену да реконструкција буде завршена неколико месеци касније", рекао је министар Иван Тасовац у дану када је здање на Ушћу требало да буде отворено, преноси Танјуг.

Подсетио је да ни он ни Министарсво нису били задужени, нити су учествовали у процесу јавне набавке.

Тасовац је подсетио да су Влада Србије и Министарство обезбедили средства за реконструкцију МСУ-а и у потпуности је препустили тадашњем директору Јовану Деспотовићу и тендерској комисији, што и јесте био њихов посао.

"Прихватам командну одговорности што су нас изиграли", рекао је Тасовац и извинио се јавности за туђе незаконито пословање.

Тасовац је додао да ће грађани, иако ће морати да сачекају још неколико месеци да виде нову сталну поставку МСУ, свакако је видети и напоменуо да је једино битно да се то културно благо учини доступним јавности у што краћем року

"Велика је штета што нико није имао храбрости да у протеклих 12 година, колико је затворен Народни музеј или осам, колико је затворен МСУ, стави сатове, јер би се онда заправо видело колико нам ти сатови откуцавају, не само по овом питању, већ и оних који нас се тичу као друштва", оценио је министар.

Тасовац је истакао да не постоји особа која више од њега чека тренутак да види најзначајнију колекцију 20. века са простора бивше Југославије, која се чува у МСУ.

Иако су до 2011. поправљени кров, подруми, депои и измештена трафо станица, до данас је требало да буде сређено и 5000 квадрата ентеријера, фасада и инсталације. Последњи тендер за извођача радова, расписан у јануару, пропао је због бројних нерегуларности. Расписивање новог најављује се за 15 дана.

"Рачунамо да ће све бити готово до почетка децембра кад би кренули у извођење радова и, не могу баш тачно да вам кажем, али рачунамо негде април, мај да би се музеј отворио. Говоримо о око 6,5 милиона евра укупно и ми рачунамо да 60 одсто потрошимо у овој години", рекао је за РТС Слободан Накарада в.д. директора МСУ.

Зграда Музеја савремене уметности проглашена је за културно добро 1987.године. Данас има око 8000 дела и представља најрепрезентативнију колекцију југословенске уметности.

Од 2008. од када не користи матичну зграду, Музеј је организовао око 150 изложби у земљи и иностранству.

Читај даље („РТС“)

Facebook коментари

Пошаљите коментар