Нил Гејмен, аутор научних и епско-фантастичних романа и сценариста многих стрипова воли да се поиграва бајкама. Тако је настала и новела "Успавана и вретено" са илустрацијама врхунског уметника Криса Ридла коју је код нас објавила Лагуна. Од истог аутора на нашем језику објављен је и стрип серијал "Књиге магије" у издању Дарквуда. Оба дела превео је Драшко Рогановић.

Шта би било кад би било? А могло би се догодити да Снежана потапше свог драгог по образу, узјаше коња и са патуљцима крене да спасава краљевство од клетве која му прети из суседства. Могуће је и то да Снежана упозна Трнову Ружицу. Новела у којој Гејмен укршта две бајке у складу је са данашњим временом и његовим тенденцијама јер пркоси традицији.

"Поента овог дела је, рекао бих могућност избора. Гејменове јунакиње схватају да могу да промене своје животе и да се одупру неметнутим шаблонима. Не морају да прихвате ни срећне ни било какве друге завршетке већ да изаберу да наставе своје животе ко зна где, чак ван страница књиге", истиче преводилац Драшко Рогановић.

За Гејменове "Књиге Магије", ангажовани су цртачи потпуно различитих стилова: Џон Болтон, Скот Хемптон, Чарлс Вес и Пол Џонсон. Главни јунак Тимоти Хантер, сасвим је обичан клинац док не наиђе на четири мага у кишним мантилима, који ће му показати тајне чаробњаштва. Иако дечаков лик има сличности са ликом Харија Потера, "Књиге Магије" су ипак другачије дело.

"Уводи, што у стрипске јунаке магијске, што уопште у неке контемплације о природи и магији у оном метафоричком смислу, шта је то чаробно што нас фасцинира и опет та Гејменова фасцинација са нашим изборима, али се овде бави последицама које ти избори могу да имају", додаје Рогановић.

До краја године појавиће се и српско издање Гејменове графичке новеле "Црна орхидеја".

Читај даље („РТС“)

Facebook коментари

Пошаљите коментар