В. д. управника Народног позоришта Дејан Савић позвао је чланове Управног одбора да не улазе у обуставу рада и да се врате законској и статутарној обавези одржавања седница, чиме би се избегле могуће блокаде и застоји у раду националног театра.

"У писму УО, које је састављено са сасвим другим мотивима од бриге за национални театар, једна од ретких тачних констатација је она у којој се наводи да УО не може да сноси одговорност за стање у позоришту, јер исти заиста има мало или ни мало удела у уметничким и пословним успесима куће претходних сезона, као и ове која је тек почела, а за шта су заслужни превасходно запослени и њени сарадници", навео је Дејан Савић у саопштењу, преноси Танјуг.

Дакле, сматра в. д. управника Народног позоришта, "урушавање институције које чланови УО упорно призивају постоји само у њиховим главама, у шта се из вечери у вече уверавају сви посетиоци обе сцене ове врхунске националне установе културе и уметности у Београду и Србији".

Савић је оценио да вршење притиска и уцењивање Владе Србије тешко да ће допринети доношењу одлука које су искључиво у ингеренцији овога тела.

"Једино искакање из законских оквира у најави представља закључак да се УО на даље неће састајати на неодређено време, чиме ће се практично отежати рад Народног позоришта, показујући још једном колико је члановима овога органа стало до куће којој су на челу", додаје се у саопштењу.

"Сходно томе, најлепше молим и позивам чланове УО да преиспитају ову своју изјаву, не улазе у обуставу рада и врате се законској и статутарној обавези одржавања седница чиме би се избегле могуће блокаде и застоји у раду Народног позоришта", навео је Савић.

УО Народног позоришта у Београду саопштио је у понедељак да неће заседати док Влада Србије коначно не именује управника те националне институције културе.

УО је упозорио да се национални театар већ дуже време налази ван законских оквира, јер в.д. стање траје још од 4. октобра 2012. године.

На конкурсу за управника, у марту ове године, изабран је Божидар Ђуровић, а тај предлог УО прихватило је Министарство културе Србије и од тада се чека на одлуку Владе.

УО је истакао да не жели да "улази у спекулације ко, због чега и са којим мотивима не дозвољава да се ствари у НП врате у законске оквире", али да такође "не жели да даје легитимитет незаконитом стању".

Одговорност за урушавање Народног позоришта, као једне од најначајнијих српских институција културе, мораће да преузме неко други, онај ко стоји иза ове незаконитости. УО неће заседати док Влада Србије својом одлуком не врати стање у законске оквире, наглашава се у саопштењу.

Председница УО НП је Јелена Кајго, а чланови Ана Томовић, Анђелка Николић, Даница Максимовић, Драган Тодоровић и Милан Просен.

Читај даље („РТС“)

Facebook коментари

Пошаљите коментар