Горан Новаков пише поезију, слика, црта карикатуре, ради илустрације, израђује уметничке предмете од природних материјала. Његов мото је "Зрикни свет кроз розле ђозле". Управо то је наслов збирке стихова која је награђена "Невеном" за белетристику.

За његову поезију кажу да је неочекивано освежење у књижевности за децу. Красе је оригиналност, разиграни хумор и шарм, неусиљеност и спонтаност.

А, аутор је, како сам каже, "неко ко се увек игра, ко стално тражи неку ведрију страну живота кад знамо да свет није баш тако весео као што изгледа".

"Међутим, ми, ствараоци за децу, можемо тај свет да улепшамо и понудимо увек неке друге погледе на свет. Тако да је опште познати свет кроз ружичасте наочаре сад завршио у наслову моје књиге. У ствари, то је поента целе приче, да видимо свет са ведрије стране", рекао је Горан Новаков, добитник награде "Невен" за белетристику.

Тешко је такмичити се са компјутерима и другим модерним чудима и од њих бити интересантнији деци, каже Новаков. Ипак, хумор је увек резервно решење.

"У ствари можда и основно решење. Деца највише воле смешне ствари, да их засмејемо и поготово ако те песме нешто и говоре, имају и неку поенту", истиче Новаков.

Сам је илустровао стихове па је књига "Зрикни свет кроз розле ђозле" за њега комплетан стваралачки угођај, а награда је увећала радост стварања.

Читај даље („РТС“)

Facebook коментари

Пошаљите коментар