Југословенска кинотека богатија је за још један легат. Заоставштини наших познатих филмских аутора Љубише Самаџића, Жоржа Скригина, Павла Вуисића придружило се и дело глумице Ружице Сокић, које је њена фондација депоновала Кинотеци.

"Ја посебно волим те мале антихероје каква је Жута. Они су, према мом мишљењу, метафоре људских особина и њихових вредности", тако је у својој књизи "Моја глума" постхумно објављеној, писала глумица која је живела и стварала на пространству позорнице и у филмским и телевизијским крупним плановима оставила много тога.

За пола века – 60 телевизијских и више од 30 филмских улога у којима је показала неукротиву слободу и машту, презирући шаблон и манир. Име Ружице Сокић било је жанр. О томе сведочи и њен легат.

Две Златне пулске арене за "Жуту"и "Ужичку републику", Сребрна за "Горки део реке", награда "Павле Вуисић" Нишких филмских сусрета за животно дело, Кристална призма Академије филмске уметности и науке, плакати из Ружичиних филмова, само су део онога што подсећа на њено дело.

Поред Легата Ружице Сокић у потпуности је преузет и Легат Живојина Павловића, а у току су договори са Миленом Дравић и Батом Живојиновићем.

Читај даље („РТС“)

Facebook коментари

Пошаљите коментар