Данас је 50 година од отварања Музеја савремене уметности у Београду. Прославе неће бити јер обнова Музеја није завршена у року, услед низа процедуралних нерегуларности које су довеле до смене директора и обустављања јавне набавке за извођење радова. Зграда Музеја савремене уметности свечано је отворена 20. октобра 1965, а због реконструкције затворена 2007. године. Очекујемо да музеј буде отворен у априлу или мају следеће године, каже за РТС вршилац дужности директора Музеја Слободан Накарада.

Слободан Накарада је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да ће нови тендер бити отворен за 15-ак дана и да се очекује да ће све бити завршено до почетка децембра.

"Морамо да завршимо законску процедуру око старог тендера и чим се распише нови тендер он се ради по новим процедурама и рачунамо да ће све бити готово до почетка децембра кад бисмо кренули у извођење радова. Рачунамо да то буде април, мај месец да се музеј отвори", рекао је Накарада.

Зграда Музеја савремене уметности затворена је за јавност пре осам година. Прва фаза радова на реконструкцији делимично је завршена 2011. године и до тада се радило на сређивању крова, подрумских просторија и измештању трафо-станице.

У следећој фази реконструкције планирно је уређење ентеријера, замена инсталација и обнављање фасаде Музеја.

Почетком ове године расписан је тендер за извођача радова али због бројних нерегуларности он је пропао.

Накарада каже да је Влада обезбедила довољно средстава и да је обећано да ће средства моћи да се пребаце за идућу годину.

"Доста је тога што треба да се уради ове године, већ ће бити потрошен добар део новца. Говоримо о укупно шест и по милиона евра, и рачунамо да у овој години потрошимо око 60 одсто у набављању. Фасада мора раније да се приреми, та стакла се не производе у Србији, то морамо да наручимо, тако да треба времена и треба то платити. Мислим да ћемо све обезбедити уколико се тендер заврши", рекао је Накарада.

Говорећи о политичкој вољи да се обећања спроведу у дело, Накарада је рекао да сада очекује да тако и буде.

"Морате негде да верујете у оно што вам кажу функционери и имам поштовање и веру у оно што смо се договорили са господином Тасовцем и мислим да ће све што смо се договорили показати да ће овај министар одржати обећање", рекао је Накарада и напоменуо да је до сада пет министара то обећавало.

Подсетио је да је 2012. организована "неизложба" – Шта се догодило са Музејом савремене уметности, када су, поред уметничких пројеката, приказане и изјаве свих министара који су најављивали наставак реконструкције.

Испред Музеја савремене уметности у Београду у 18 часова биће одржан скуп групе грађана, на иницијативу Асоцијације Независне културне сцене, поводом истицања најављеног рока за реконструкцију и отварање те институције.

"Музеј би вероватно био подршка скупу да смо позвани. Чудно је да нас нико није обавестио већ смо о томе сазнали преко Фејсбука и других извора, јер бисмо и моје колеге из музеја и ја волели да видимо шта то значи. Мислим да је свака подршка отварању музеја подршка која је потребна", рекао је Накарада.

Скуп "Одбројавања до отварања МСУ" организује група културних радника и грађана заинтересованих да, како наводе организатори, "скандалозни третман најзначајније институције савременог стваралаштва, али и других институција културе, не прође без реакције јавност".

Зграда музеја савремене уметности сматра се једном од најбољих наменски грађених музејских објеката у бившој Југославији а 1987. проглашена за културно добро.

Данас фонд броји око 8.000 дела и представља најрепрезентативнију колекцију југословенског уметничког простора из периода његовог постојања (1900 – 1991). Упркос недостатку матичне зграде, Музеј је током претходних година излагао на различитим локацијама. Од 2008. Организовао је око 150 изложби у земљи и иностранству.

Читај даље („РТС“)

Facebook коментари

Пошаљите коментар