Бијенале керамике, 18. по реду, биће отворено сутра у Галерији РТС-а у организацији Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије.

За излагање на тој уметничкој смотри владало је велико интересовање. Домаћин овогодишње изложбе и ове године отвара своја врата за представљање разнородних радова- керамоскулптуре, паноа, фигура, подних, зидних и просторних инсталација, изведених од стране 33 уметника, преноси Танјуг.

Иако обрађују различите теме и шаљу различите поруке својим делима, када се гледају заједно сви експонати чине једну компактну и хомогену целину, оцењује историчарка уметности Маја Шкаљац Станошевић.

Дуже од шест деценија УЛУПУДС успешно организује колективне, секцијске и самосталне изложбе у својим галеријама, другим алтернативним изложбеним просторима или афирмисаним галеријама у Београду и широм Србије.

Поред Мајског салона, Златног пера, Златног осмеха, Бијенала таписерије, најзначајнија изложба коју организује Секција за уметност и дизајн керамике и стакла УЛУПУДС је Бијенале керамике Београд.

На тим изложбама излагале су све генерације уметника, различитих ауторских рукописа, који су неретко са неком пријатном зебњом очекивали суд стручне јавности и колега, а публика је била сведок најинтересантнијих открића и смелог експериментисања из области керамике.

Свих тих година траје креативна игра уметника са формама, бојама, глазурама, материјалима, гравитацијом, балансом, статиком.

У прилог томе колико је ова изложба из године у годину свежија, инвентивнија и храбрија у изразу говори њен континуитет и дуговечност од скоро четири деценије којом се мало која изложба може похвалити, наводи Шкаљац Станошевић.

Поред поставке, публика ће имати и прилику да учествују у креативним радионицама и предавањима која ће одржати уметници: Катица Павелка Вукајловић, Ана Стипсић, Сања Сремац, Лана Ракановић, Лана Тиквеша и Милослав Павелка осмишљеним специјално за ову прилику.

Читај даље („РТС“)

Facebook коментари

Пошаљите коментар