Најстарији домаћи фестивал уметничке музике БЕМУС, одржаће се 47. пут од 21. до 31. октобра, под слоганом "Подсећања и параболе". Уметнички директор БЕМУС-а Светислав Божића каже за РТС да публику очекују врхунски уметнички садржаји, врхунски гости и врхунски домаћи уметници који су у доброј коресподенцији са светски познатим гостима.

Божић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао је циљ организатора био да се направи добар баланс.

"Циљ је био да се домаћа сцена и домаћи учесници осећају потпуно равноправно, уметнички легитимно, високо способно да носе завесу тог угледног фестивала, који у овом делу света сигурно заузима најважније место", истиче Божић.

Овом Бемусу, напомиње Божић, посебан печат дају маестрални пијаниста Николај Лугански и најбоља балерина даншњице Светлана Захарова, а то су велики уметници из Француске – Дешарм, Обије, као и Италијан Собрино, то су велики композитори.

Фестивал отвара и затвара Симофонијски оркестар РТС-а.

"Управо је све то укомпоновано да се велика светска музика која је обележила век који је за нама, али суштински још увек присутан, 20. век, спретно и квалитетно, преко наших прстију и наших гласова, искаже и потврди да је Београд станица која није нестала у међувремену, него је веома витална, пулсира, осећа светску сцену и сама производи квалитет за светску сцену", наглашава Божић.

И на овом БЕМУС-у тражи се карта више.

"БЕМУС је понудио такав садржај. Београд има публику која је способна да буде компатибилна таквим садржајима и један од највећих квалитета БЕМУС-а је његова високо разумна, естетизована, дубоко посвећена публика која тапше заиста тамо где је место, а не по инерцији", закључио је Божић.

Читај даље („РТС“)

Facebook коментари

Пошаљите коментар