Једина данас активна примабалерина асолута, Светлана Захарова, борави у Београду поводом 47-ог БЕМУС-а. У понедељак у Центру Сава наступа уз оркестар и балетски ансамбл Народног позоришта у балету Лудвига Минкуса "Бајадера".

Светлана Захарова каже у интервјуу за РТС да се у Народном позоришту осећа као код куће јер је већ једном са њиховим балетским ансамблом наступала у "Жизели". Захаровој је ово пети наступ у Београду, за који, како је рекла, увек оставља специјално место у свом згуснутом распореду.

Шта је по вама квалитет улоге "Бајадере"?

– Трећи чин је веома захтеван, не само за главну јунакињу него и за све играче, јер се сваки недостатак и грешка виде. Као да сте стално под рендгеном и зато се све мора извести филигрански прецизно.

О чему размишљате када изађете на сцену?

– За мене је најважније да имам праву емоцију, да сам у правом расположењу. Техника је већ урађена и кораци долазе аутоматски. Тада публика добро реагује. Кажу да је публика свуда различита. Није, она осећа расположење играча. Ако се све сложи, ствара се, као у бајци, посебан однос", објашњава руска примабалерина.

Шта је за вас балет?

– Играм од 17-те године професионално тако да ми је то практично све. У животу не могу увек да изразим све емоције. На сцени играм различите улоге и тамо могу да прикажем мноштво емоција.

Шта сматрате својим највећим квалитетом?

– Можда ово није оно што бисте од мене очекивали као одговор, али сматрам да је то критичан однос према себи. Ја сам као и сваки жив човек. Понекад се уморим, па бих да се одморим. Постоје балерине које више вежбају од мене, али ја увек себе гледам у огледалу, исправљам своје недостатке. Вероватно је самокритика то што ми даје могућност да се развијам.

Шта вас данас може учинити срећном?

– Највећа срећа за мене је моја породица. Наравно, када нека представа доживи успех и ти мислиш – то је та срећа, али то је један мали одблесак среће. Највећа срећа је када се вратим после представе, уморна, отворим врата, ћерка ми се затрчи у сусрет – то је највећа срећа.

Читај даље („РТС“)

Facebook коментари

Пошаљите коментар