У дворани Шабачког позоришта отворене су "Вечери Душана Ковачевића" које ће у родном граду чувеног драмског писца трајати до 13. новембра. Јединствену манифестацију у години којом се обележава 175 година трајања Шабачког позоришта отворила је представа "Рођендан господина Нушића", у режији Небојше Брадића.

Генијални Душан Ковачевић има шта да каже и одавно говори гласно у својим драмама и тако комуницира са стварношћу, чуло се на отварању његових вечери у Шапцу.

Представа "Рођендан господина Нушића" можда је најбољи почетак ревије његових остварења, јер је инспирацију за стваралаштво Нушић тражио у Стерији, а Ковачевићу био учитељ.

"Шапчани и те како добро разумеју хумор и то онај црни. Као Шапчанин, увек сам се хвалио да знам корен тог хумора – немој да се смејеш другоме, ако ниси способан да се насмејеш себи", рекао је глумац Бранислав Лечић.

Према његовим речима, представник тог хумора је управо Душан Ковачевић који у црнилу живота јако пажљиво види, понекад визионарски.

"Он уме да нас насмеје а самим тим и ослободи. Ја сам у контакту са њим уживао као глумац али и у његоом пријатељству и књижевном делу јер ме је увек инспирисао да дубље "прокопам" и у себе и нађем разлоге за разумевање људског рода, сопственог бића и онога у чему смо се у овом времену и простору затекли, а исто тако да се томе и насмејемо. Тако да му велико хвала! Ово је мој допринос као глумца", рекао је Лечић.

Наредних вечери Шапчани ће имати јединствену прилику да виде још пет остварења Душана Ковачевића у извођењу Звездара театра, Атељеа 2012, Београдског народног и Црногорског позоришта из Подгорице.

Све карте за ове представе унапред су распродате још прошле седмице. На репертоару су "Ко то тамо пева", "Свети георгије убива аждаху", "Урнебесна трагедија", "Кумови" и "Генерална проба самоубиства".

"Душан Ковачевић је одувек везан за свој Шабац и Мрђеновац и овај гест Шапчана је заиста изузетан. Сваки град, свака озбиљна култура мора бити срећна када у својој средини има таквог писца као што је Душан Ковачевић", каже Божидар Ђуровић, редитељ.

О делу Душана Ковачевића говориће и тетаролози на симпозијуму на којем ће бити промовисан и први часопис за културу и уметност под називом "КОД 21" као кључ за нови век.

Како је најављено, посебно занимљиво биће завршно вече – "Душан Ковачевић и пријатељи" – вече поезије која се чита и пева под називом "После 50 година". Сав приход са ове вечери намењен је у хуманитарне сврхе.

Истог дана биће одржан и оснивачки састанак савета новог позоришног фестивала који се враћа у Шабац после 15 година.

Читај даље („РТС“)

Facebook коментари

Пошаљите коментар