Награда "Зоран Радмиловић" за најбољег глумца на 24. Данима Зорана Радмиловића у Зајечару припала је Браниславу Трифуновићу за улогу Војводе у представи "Струјосек" Александра Радивојевића, у режији Александра Швабића и извођењу ансамбла Атељеа 212.

Одлуку је донео жири у саставу: глумац Тихомир Арсић, професор Универзитета "Џон Незбит" Нада Торлак и позоришни критичар и уметнички директор Позоришта на Теразијама Жељко Јовановић.

Жири је оценио да "награђена улога негује сећање на нашег Зорана Радмиловића евоцира успомену на њега и доприноси неговању слободе глумачког изражавања коју је несебично промовисао велики глумац у чију част се овај фестивал одржава већ четврт века".

Најбоља представа на фестивалу по оцени публике је комад "Три класе и госпођа Нушић" Владимира Ђурђевића, у режији Милице Краљ, Београдског драмског позоришта, саопштило је зајечарско позориште.

Награда "Крстомир Миловановић", за визуелни идентитет додељена је представи "Поп Ћира и поп Спира" Малог позоришта "Душко Радовић" из Београда, за коју је сценографију урадила Љубица Милановић, а костиме Милица Грбић Комазец.

Жири у саставу: директор Народног музеја Зајечар Бора Димитријевић, историчар уметности Нина Погарчић и сценограф Мирко Стокић, констатовао је да је у романтичној представи "Поп Ћира и поп Спира", рађеној у духу поетског реализма, сценографијом и костимима "успешно визуелизована форма писаног дела Стевана Сремца".

"Идеја редитеља је у сагласју са сценографом и костимографом, а њихов резултат је јединствен и препознатљив ликовно обликован сценски простор, који даје визуелни идентитет представи", наводи се у образложењу.

Награде ће бити уручене вечерас на затварању фестивала.

Читај даље („РТС“)

Facebook коментари

Пошаљите коментар