Нити се култура може развијати без снажне економске базе, нити се успешна економија и друштво засновано на иновацијама могу замислити без снажне културне продукције и креативне индустрије, изјавио је у Софији министар културе и информисања Србије Иван Тасовац, говорећи на Другом форуму министара културе Кине и земаља централне и источне Европе.

Иван Тасовац је изјавио да се култура не ствара на небу, него на земљи, а то значи да је она значајан чинилац у економском развоју једне земље и додао да су економија и култура неопходне једна другој.

Наш посао је да помогнемо актерима из оба сектора да препознају међусобну важност и да их охрабримо у проналажењу различитих модуса сарадње, додао је Тасовац.

Најављује да ће Србија, у сарадњи са Министарством културе НР Кине, у јуну 2016. године бити домаћин посебног међународног форума о културним индустријама.

Према речима Тасовца, циљ форума је да се створе канали за међународну културну размену и комуникацију.

Форум ће окупити доносиоце одлука и стручњаке 17 земаља, прецизирао је Тасовац, који ће истражити простор и могућности за будућу сарадњу, створити нову комуникацијску
платформу за културу и креативне индустрије и дати кључне смернице за имплементацију заједнички утврђених циљева на овом пољу.

Биће ми част и задовољство да будем домаћин Београдског форума и да Вам свима том приликом пожелим добродошлицу, нагласио је Тасовац.

Један од најважнијих предуслова за нашу успешну сарадњу јесте мапирање сектора и анализа реалних снага, изазова и могућности развоја културе и креативних индустрија, не само у свих 17 земаља појединачно, већ и у целини формата "16+1", поручио је Тасoвац.

Сматра да би било важно разговарати о могућности оснивања стручног тела које би се бавило израдом стратегије развоја креативних индустрија између 16 држава и
НР Кине, давањем пропорука и евалуацијом процеса развоја сектора и осмишљавањем механизама координације и контроле.

У том смислу, посебна пажња би морала да се посвети интерсекторској сарадњи – између културе, туризма, економије, науке, и образовања – и повезивању лидера на пољу креативних индустрија са носиоцима знања у процесу развоја иновација из других друштвених области, закључио је Тасовац.

Читај даље („РТС“)

Facebook коментари

Пошаљите коментар