Обележавање Светског дана аудио-визуелне баштине ове године протиче уз слоган "Архиве су угрожене: очувајмо националне идентитете!". Радио-телевизија Србије ове године обележава десет година рада Музејског депоа у којем се чува део Збирке техничких уређаја ТВБ РТС. Програмски архив телевизије и радија чека почетак процеса дигитализације што је најважнији сегмент одрживог развоја Јавне медијске установе.

Светски дан аудио-визуелне баштине Радио-телевизија Србије обележава бројним активностима Редакције за историографију која је претходних година пет година скуповима стручњака из области аудио-визуелне баштине који се баве истраживањем, едукацијом и заштитом, теоретичара медија, културолога, телевизијских посленика, сарадника и пријатеља Редакције скретала пажњу јавности на важност очувања ове области културне баштине Србије.

Посетиоци ових скупова, већином телевизијски посленици, имали су прилике да се упознају са радом Центра за ревитализацију филмске траке, са условима у којима су се некада складиштиле, те како се сада чувају филмски и електромагнетни носачи ауди-визуелних записа.

Ове године редакција за историографију обележава десет година рада Музејског депоа у којем се чува део Збирке техничких уређаја ТВБ-РТС и поводом овогодишњег Дана аудио-визуелне баштине упознаће телевизијске и филмске посленике и стручну јавност са уређајима на којима су од 1958. сви поменути аудиовизуелни записи снимани, обрађивани и емитовани.

Као што је богатство Програмског архива Телевизије Београд добро познато и цењено међу европским стручњацима, тако је и Музејски депо ТВБ-РТС и познат и цењен у свету телевизијских посленика. Прва потврда о томе изречена је на Светском скупу представника научно-техничких музеја (ЦИМУСЕТ) 2009, а последња је била 7. октобра ове године, када су Музејски депо посетили и бројем и разноврсношћу уређаја били задивљени учесници 30. Међународне скупштине телевизијских инжењера у организацији Евровизије.

Аудио-видео записи – филм, видео, радио и снимљени звучни записи – су огледало људске креативности и жива фабрика културе. Они не само да чувају у простору и времену најдрагоценија сведочанства наше историје, већ подстичу дијалог и боље разумевање различитих култура и погледа на свет.

Идеја да 27. октобар буде проглашен за Светски дан аудиовизуелне кутурне баштине је да се на овај начин подигне свесност о потреби хитне заштите аудио-визуелног наслеђа.

Без подизања колективне свесности о значају заштите овог блага, тренд да се ово благо изгуби или занемари, због чега не може да се поврати из стања пропадања, на жалост, постоји свуда. Превише га је већ изгубљено због тога што је била занемаривана његова вредност, због хемијских оштећења или технолошке превазиђености.

Његово нестајање би представљало ненадокнадиво осиромашење културне баштине коју стручњаци називају и "Меморија света". Подсећање на значај овог културног наслеђа услов је његовог опстанка.

База Збирке техничких уређаја Телевизије Београд настала је раних седамдесетих, када су почела прва обнављања опреме са којом је Телевизија Београд стартовала. Тада су инжењери и техничари почели да одвајају и склањају опрему како би је сачували од пропадања и отуђења. Захваљујући њиховом ентузијазму, данас су то највреднији експонати ове збирке.

Половином 2003. године Редакција за историографију преузела је те уређаје и наставила са прикупљањем. Збирка је озваничена у РТС-у 30. новембра 2008, а 30. јануара 2009. године на основу акта Музеја науке и технике и равноправни је члан Заједнице научно-техничких музеја Србије.

До сада је пописано и делимично обрађено 309 већих или мањих техничких уређаја, из различитих фаза производно-емисионог процеса, од којих је 21 добио статус културно-техничког добра Србије. У саставу Збирке су и два возила (репортажна кола годишта 1971, 1976), која стоје на отвореном простору. Уредници Збирке су Мирјана Ђинђић од 2008, Милена Јекић од 2011. године.

О Музејском депоу РТС-а

Зграду у којој се налази Музејски депо РТС-а је пројектовао архитекта Рајко Татић за Ђачку трпезу, доброчинством краљице Марије 1939-40. За време Другог светског рата Немцима је служила за коњушницу. После рата дозидано је ниже крило зграде где је радила "Авала филм" до 1964. и пресељења у Филмски град, а зграда је адаптирана за Телевизију.

Студио 1 почео је да ради крајем 1966. године и коришћен је до априла 1999, када је производно-емисиони центар у Абердаревој бомбардован и скоро сасвим уништен. Од 1. фебруара 2005. Студио 1 је намењен за складиштење техничких уређаја ТВБ који се више не користе у производном процесу. На основу те одлуке некадашњи ТВ студио постао је Музејски депо за уређаје који имају трајну техничку вредност за историју Телевизије Београд. У депоу је од 2013. постављена друга стална изложба.

Широј јавности приступ Музејском депоу РТС-а је увек отворен, али са претходном најавом.

Први пут званично јавности је скренута пажња на културну и историјску важност телевизијских и филмских снимака 27. октобра 1980. године на генералној конференцији Унеска одржаној у Београду када су усвојене "Препоруке о чувању и заштити покретних слика" и упућен апел да се одлучном акцијом осигура њихова заштита. Пре тачно 10 година, такође одлуком Унеска, 27. октобар је проглашен светским даном аудио-визуелне баштине.

Од 1994. године у Србији је на снази Закон о културним добрима, који под културним добром подразумева оно што чини "посебан значај за друштвени, историјски и културни развој народа у националној историји, односно за развој његовог природног окружења". Овим законским системом заштите и коришћења културних добара обухваћени су од тада и "компјутерски, филмски, или видео-записи; слике у покрету, текстови и снимци телевизијских програма, фотографски и фонографски снимци".

Читај даље („РТС“)

Facebook коментари

Пошаљите коментар