У галеријским просторима Музеја савремене уметности, Легату Чолаковић и Салону музеја, у петак увече отварају се изложбе једног од најзначајнијих аустријских савремених уметника – Готфрида Хелнвајна. Поставке обједињене називом "Између невиности и зла" представљају слике и фотографије из различитих стваралачких фаза.

У фокусу стваралаштва аустријског уметника светске славе јесте критика злочина, пре свега оних у Другом светском рату. У различитим серијалима, користећи мотив детета, истражује феномен насиља над невинима и беспомоћнима.

Студирао је на бечкој академији, истој оној која је шест деценија пре њега одбила Адолфа Хитлера.

За Готфрида Хелнвајна, аутора изложбе, уметност отвара дијалог и он верује да је то смисао уметности.

"Марсел Дишан је дао једну од најбољих дефиниција – одредио је уметност као биполарни производ, то је продукт у коме 50 одсто учествује уметник, а 50 одсто посматрач. Оно што се деси између та два пола, јесте електрицитет", каже Хелнвајн.

Готфрид Хелнвајн је излагао широм света. Његова ретроспектива у бечком музеју "Албертина" 2013. године, коју је видело 250.000 људи, била је најпосећенија изложба једног савременог живог аутора у историји тог музеја.

"Врло брзо сам приметио да људи на моје радове реагују различито, али веома емоционално. Много снажније него што сам претпостављао", каже аутор изложбе.

Дело Готфрида Хелнвајна, Музеј савремене уметности представља у Салону музеја и Легату Чолаковић до 20. јануара.

Читај даље („РТС“)

Facebook коментари

Пошаљите коментар