Београдске музичке свечаности – Бемус, 47. по реду, отворене су вечерас концертом Симфонијског оркестра РТС-а предвођеног маестром Бојаном Суђићем, а као солисти наступили су Маја Рајковић (клавир), Младен Ђорђевић (труба), Ромен Дешарм (клавир), Ђампјеро Собрино (кларинет) и Ерик Обије (труба).

Концерт је отворен композицијом "Фанфаре", коју је академик Иван Јевтић написао 1994. године, а сада прилагодио и скратио за потребе Бемуса, преноси Танјуг.

Симфонијски оркестар РТС-а је затим извео Концерт за трубу и клавир Димитрија Шостаковича, Концерт за клавир Игора Стравинског, Јевтићев Други концерт за трубу, Рапсодију за кларинет Клода Дебисија и Концерт за кларинет Арона Копланда.

Другог дана Бемуса у Коларчевој задужбини ће наступити солисти Санкт Петербурга са диригентом Михаилом Гантваргом, а 23. октобра у Скупштини града представиће се монголски етно-ансамбл "Ih Cecn", који свира на традиционалним инструментима.

Један од највећих пијаниста данашњице Николај Лугански одржаће концерт 24. октобра на Коларцу, следи концерт изворне народне музике 25. октобра у Етнографском музеју.

Примабалерина Бољшог театра и Миланске скале Светлана Захарова наступиће, заједно са солистима Михаилом Лобухином и Аном Тихомировом, у најзахтевнијем класичном балету "Бајадера", у пратњи Оркестра и ансамбла Балета Народног позоришта у Београду.

Бемус ће 31. октобра у Коларчевој задужбини затворити Симфонијски орекстар и Хор РТС-а са делима "Посвећење пролећа" Стравинског и "Александар Невски" Сергеја Прокофјева, том приликом диригент Суђић ће прославити 30 година уметничког рада.

Читај даље („РТС“)

Facebook коментари

Пошаљите коментар