У Битеф театру припрема се представа "Лени" о раду Лени Рифенштал, омиљене редитељке Адолфа Хитлера, чије је дело одувек било предмет дискусија о одговорности уметника. Представу режира Тања Мандић Ригонат, а насловну улогу тумачи Владица Милосављевић.

Од оптужби да је пропагирала мрачну нацистичку идеологију Лени Рифенштал се бранила позивањем на естетске принципе. Ипак, њен "Тријумф воље" сматра се кључним филмом Хитлерове пропаганде.

Драма "Лени" почива на измишљеном сусрету стварних личности, Лени и Џонија Карсона, популарног америчког телевизијског водитеља. Док Рифеншталова промовише књигу "Последњи Нуби", њен домаћин је суочава са чињеницом да је допринела стварању култа Адолфа Хитлера.

"Ова представа поставља питање да ли је битно за кога уметник ради или је битан коначни исход његовог рада, да ли је битно ко те финансира, шта ми као уметници данас можемо да урадимо и да ли зарад личне амбиције често пристајемо на ситуације које су дубоко аморалне", објашњава редитељка Тања Мандић Ригонат.

Представа је настала као триптих. На крају ће бити емитован филм у којем наши савремени филмски ствараоци говоре о одговорности.

"Ја њу нећу да правдам. Али, нажалост, када хоћемо да изнесемо неки лик онда аутоматски покушавамо да од ње створимо живог човека. Ја не могу да је правдам, али морала бих да је разумем", прича глумица Владица Милосављевић.

Екипа представе инспирацију је пронашла и у есеју Сузан Сонтаг "Фасцинантни фашизам", о рехабилитацији озлоглашених личности у либералним друштвима, који је написан у време када је Лени Рифенштал била у Америци и јавно говорила о свом раду. Лени Рифенштал је умрла у 102. години.

Читај даље („РТС“)

Facebook коментари

Пошаљите коментар