"Да птице не верују у летење не би секле ваздух, зато не посустајте пред препрекама у животу", поручује писац Александар Секулов, добитник престижних бугарских награда за књижевност и новинарство. Секулов је недавно био гост Београдског сајма књига а повод за сусрет је и његов роман за младе "Пустоловина на острву птица".

Птице су симбол човекове снаге да лети, да има смелости, да верује, каже Александар Секулов, аутор романа о незаборавном лету и авантури тројице дечака на малом грчком острву Афитос.

То је прича о храбрости зачетој у срцима младића, који једног лета добијају прилику да свој скривени рај, такозвано Пиратско острво бране од дошљака, полазника школе роњења, да ратују за острво и боре се за наклоност једне зеленооке девојке.

"Човек врло лако губи смелост и мало је књига које могу да га прате. Лако се пишу књиге о очају а тешко оне које могу да ти дају храброст. Књигу сам писао само са једном идејом – да постане бесмртна. Хтео сам да деци, јунацима у роману, које сам с радошћу посматрао, поклоним бесмртност али и да поклоним бесмртност и детету у мени и читаоцима", каже Секулов.

У светлости Егеја Секулов исписује поетичну причу о сазревању, успешно укршта драматичне догађаје на мору, надметање међу дечацима и лирске пасаже о првој љубави. Отуда поднаслов романа "Када је љубав срећан бродолом".

"Љубав је попут дисања, можда је не примећујеш али пробај да не дишеш мало, па да видиш шта ће се десити. У књизи има толико аутобиографског колико се ја сећам своје прве, идеалне љубави. Испоставило се да се добро сећам", каже Секулов.

Александар Секулов написао је наставак романа под насловом "Скитница и његови синови" који ће се пред читаоцима у Бугарској појавити до Божића.

Читај даље („РТС“)

Facebook коментари

Пошаљите коментар