Бронзани барељеф са ликом српског песника и родољуба Владислава Петковића Диса открио академик Матија Бећковић у холу Дома Војске Србије.

Бећковић је рекао да му је част да открије плочу са ликом чувеног песника у стогодишњици Првог светског рата и захвалио Дому Војске Србије.

"Дис није само дика српске поезије и творац најтананије мелодије српскога језика, него један од најсветијих ликова у српском војевању за слободу. Још 1913. године Дис је своју збирку песма 'Ми чекамо цара' посветио команданту Прве армије, престолонаследнику Александру Карађорђевићу, а своју смрт предвидео је и опевао у збирци песама 'Утопљене душе'", изјавио је на свечаном отварању академик Матија Бећковић.

Директор Медија центра "Одбрана", пуковник Стевица С. Карапанџић, изјавио је да само онај ко познаје своју прошлост може да се одреди у садашњости и да зато Дом Војске Србије у свом централном холу одаје почасти великанима српске историје међу којима је сада и Владислав Петковић Дис.

Аутор бронзаног барељефа са ликом чувеног песника Мирко Мркић Острошки рекао је да је иницијативу дала праунука песника Радмила Лиса Браун, која је присуствовала свечаности.

Догађаје је уприличио уметнички програм "Песме које вечно остају – Велики рат у песмама", који уз Медија центар "Одбрана" потписује Удружење ратних добровољаца Србије од 1912. до 1918. године.

Песник који у војску није ишао због уских груди, извештавао је са фронта у балканским ратовима и за време Првог светског рата поделио голготу повлачења преко Албаније са хиљадама несрећних сународника.

Иако је објавио само две књиге "Утопљне душе" и "Ми чекамо цара", а трећа књига "Недовршене песме" остала баш како наслов гласи – недовршена, услед погибије песника 1917. на броду који је приликом повратка у Грчку торпедовала немачка подморница, име Владислава Петковића Диса угравирано је у антологију српске књижевности, а његова слава остала свевремена, како је речено на свечаности.

Читај даље („РТС“)

Facebook коментари

Пошаљите коментар