Министарство културе и информисања Србије саопштило је да је Културни центар Србије у Паризу ван програма подржаног од Министарства и без икаквих консултација реализовао изложбу "Дијаспора у Паризу", чија концепција у потпуности одступа од професионалних стандарда и утврђене програмске политике тог значајног културног центра.

Сваки вид непрофесионализма и културног вандализма Културног центра Србије у Паризу Министарство културе и информисања Србије је осудило.

Нажалост, два недавна догађаја, који су с правом изазвали револт наше културне и шире јавности, указују на ендемски проблем српског друштва и српске културе – одсуство личне и професионалне одговорности, навело је Министарство.

Поред спорне изложбе у Културном центру у Паризу, Министарство је навело и случај који се десио у Пожеги када је локална власт позвала директорку тамошњег културног центра Слађану Петровић Варагић да поднесе оставку.

То је, како је навело Министарство, учињено на основу крајње паушалне и некомпетентне оцене њеног рада.

Овакви инциденти, најпре проузроковани деструктивним одлукама особа са ауторитетом функције, а без ауторитета знања, урушавају постигнуте успехе изврсних, талентованих и ентузијастичних појединаца и организација.

Урушавају и напоре Министарства културе и информисања и Владе Србије да уреди систем културе и пружи подстицај уметничком стваралаштву и културној дипломатији, пише у саопштењу.

Министарство културе и информисања Србије очекује да ће надлежни органи, под чијим су ингеренцијама именовања директора у културним центрима у Паризу и Пожеги, предузети адекватне мере у оквиру својих надлежности.

Ове године Министарство културе и информисања први пут је реализовало јавни позив за пројекте који се представљају у Културном центру Србије у Паризу, одабране од стране програмског савета, пише у саопштењу.

Читај даље („РТС“)

Facebook коментари

Пошаљите коментар