Јубиларни 60. Међународни београдски сајам књига који ће трајати од 25. октобра до 1. новембра, отвориће редитељ Емир Кустурица, а у име земље овогодишњег пријатеља сајма Русије, Наталија Норочницкаја, директорка московске Фондације за историјску перспективу и приређивач серије књига о историјским везама Србије и Русије.

Током те културне манифестације, која Србију ставља на културну мапу Европе, под слоганом "Шта би било да није било" публици ће бити на располагању понуда 483 излагача, бројни садржаји и трибине међу којима и она о стању српског језика у медијима, наводи Танјуг.

Градски секретар за културу Владимир Вукосављевић рекао је да је Београдски сајам књига задржао основни излагачки концепт – представљање савремене светске и домаће издавачке продукције, писаца, покретање актуелних књижевних и друштвених питања.

Вукосављевић је подсетио да је поводом јубилеја шест деценија Сајма објављена и тројезична (српско-енглеско-руска) монографија.

Председник Одбора сајма књига Зоран Аврамовић рекао је да организатори и град сајам виде као начин да се очува традиција књиге.

Гости Београда биће руски писци: Павел Басински, Сергеј Бељаков, Борис Јевсејев, Едуард Веркин, Виктор Јерофејев, Сергеј Лукјањенко…

На штанду Русије, међу 1.500 књига руских излгача биће представљено и дело "Стара Србија – драма једне цивилизације" из пера амбасадора Србије у Москви Славенка Трзића, рекла је Ирина Гнедкова.

Према њеним речима, биће одржане бројне манифестације, 20 презентација књига и 17 састанака са ауторима.

Директорка Руског Дома у Београду Надежда Кушенкова, рекла је да се значај књиге у Русији може видети у чињеници да само библиотека тог дома има више од 80.000 књига. Осим Руске Федерације, на Сајму ће се представити и излагачи из Француске, БиХ, Ирана, Црне Горе, Републике Српске, Јапана, Белорусије, Хрватске, Велике Британије, Шпаније, Немачке, Италије, Кине, Бразила, Анголе, Индије и, први пут, Румуније и Азербејџана.

Према речима председника одбора сајма књига Зорана Аврамовића, у оквиру пратећег програма 60. Међународног београдског сајма књига биће, први пут, организован Фестивал стваралаштва младих аутора.

Уредник програма сајма књига Драган Хамовић рекао је да ће током сајамских дана бити обележени и велики јубилеји попут 80. година од рођења Данила Киша, сто година од рођења Бранка Ћопића, годишњице рођења Милана Кашанина и Бранислава Петронијевића, као и 1.200-годишњица Методија Солунског, словенског просветитеља.

Према његовим речима, нису заборављени ни најмлађи за које ће бити организована серија дечјих програма, а на дечји дан, биће одржана и трибина о најновијим чињницама које померају сазнања о носиоцима српске писмености.

Организатори су најавили да ће наредна земља пријатељ Сајма књига бити Иран.

Цене улазница за 60. Међународни београдски сајам књига остале су непромењене шест година: појединачна улазница је 250 динара, за групне посете је 150 динара, док је породична 600 динара.

Спонзор сајма је "Идеа" која ће свим купцима за рачуне веће од 1.500 динара поклањати улазнице за ту највећу културну манифестацију у региону и шире.

На почетку конференције приказан је и кратки филм о хронологији и историји Сајма.

Читај даље („РТС“)

Facebook коментари

Пошаљите коментар