Процена Светске здравствене организације је да 10 одсто укупног становништва чине особе са инвалидитетом. У Србији их има око 800.000, а десет одсто њих одлази на изложбе, у позориште, на концерте и посећује друге културне садржаје. Питање је да ли је понуда довољна, увек приступачна и одговарајућа.

Сњежана Јолић је правница и чест је гост телевизијских програма, а говори искључиво о темама у вези са хендикепиранима, никада о правним питањима. Редован је посетилац њој доступних културних догађаја.

"Многе културне установе, музеји, позоришта, сале и остало, често имају физичке баријере које онемогућавају људима који се крећу у колицима да присуствују таквим дешавањима. Чак и онда када се те баријере руше, на жалост, често нико не консултује људе који се крећу у колицима", каже правница Сњежана Јолић.

Одабиром пројеката на конкурсима Министарство културе и информисања инсистира на учешћу свих категорија инвалидитета.
"Основни циљеви овог конкурса су пре свега приступачност програма установа културе али и осталих субјеката у култури. Такође да је стваралаштво особа са инвалидитетом интагрални део стваралаштва културне сцене Србије и на крају да се јачају капацитети организација особа са инвалидитетом", истиче саветница у Министарству културе и информисања Александра Ђорђевић.

Слепих и слабовидих у Србији има око 12.000, а само у Београду их је 2.100.

Једном месечно у Народном позоришту имају могућност да захваљујући аудио-дескрипцији прате представу. Наратор им описује костиме, декор и сцене.

"Ко приређује неки културни садржај треба да води рачуна о свим категоријама грађана, значи и за општу популацију и за особе са инвалидитетом, а самим тим и за слепе. Да не правимо сегрегацију, него да имамо потпуну интеграцију", напомиње секретар Савеза слепих Србије Бранка Бркић.

У Културном центру Чукарица у току је реализација пројекта "Гледај шта ти кажем – превођење, представа за децу и одрасле на српски знаковни језик".

"Данас је било одлично, било је лепо, забавно, интересантно. Пратим програм РТС-а, пратим све што има титл и што је преведено на знаковни језик. Мислим да је ситуација све боља и боља, на РТС-у посебно", истиче пензионерка Мирјана Бућко.

РТС већ 10 година емитује вести на знаковном језику и серије школског програма. Нове епизоде домаћих телевизијских серија "Чизмаши" и "Комшије" приступачни су преко телетекста и опције "титл". А већ пету годину има емисију посвећену особама са инвалидитетом "Место за нас".

Читај даље („РТС“)

Facebook коментари

Пошаљите коментар