У позоришту Дадов одржан је Трећи чудовишни фестивал књижевности и илустрације за децу "Крокодокодил" под насловом "Библиоскоп или Пази, чита се!". Фестивал је ове године посвећен динамичном односу књижевности за децу и филма.

Како помирити књигу и филм… одговор стиже кроз овај мултимедијални програм. За пример су узете књиге "Аги и Ема" Игора Коларова, "Принц од папира" Владиславе Војновић и "Пети лептир" Уроша Петровића и филмови настали по њима.

Писцима су као подршка стигли редитељи и глумци али и гошћа из Немачке, књижевница и редитељка Уте Вегман.

"Све је склопљено у један сценарио. Можда је то једна потпуно нова форма, књижевно позориште где доминира квиз јер је то деци блиско и занимљиво. Трудили смо се да буде динамично, пратили смо данашњи сензибилитет деце да им приближимо и тему и да им све време држимо пажњу", истиче књижевница и ауторка пројекта Јасминка Петровић.

Јелена Благојевић указује је да је циљ био да се деци покаже да су филм и књига подједнако важни.

"Не треба потцењивати књиге зато што су филмови брзи и ефикаснији, књиге су спорије али показују више емоција, то је оно што је важно", указује Урош Ракић.

Како се пише сценарио и како се ствара филм, теме су овогодишњих радионица за ђаке.

"Импресионирана сам начином представљања целе прича о борби књиге и филма. Импресионирана сам фестивалом", каже Уте Вегман, књижевница и редитељка из Немачке.

Лав Лукић истиче да подржава сваки овакав фестивал зато што, каже, воли књигу и књижевност јер је то потпуна слобода.

За крај фестивала на сцени Дадова и победници такмичења у критици омиљене књиге или филма – кроз текст и слику. Фестивал су помогли Министарство културе Републике Србије, Секретаријат за културу Града Београда, Гете Институт и књижевна мрежа Традуки.

Читај даље („РТС“)

Facebook коментари

Пошаљите коментар