Култна емисија програма 202 "Радио Београда" , "Драгстор озбиљне музике", обележава 35 година постојања. Тим поводом, на Коларцу свечани концерт Симфонијског оркестра, уз директно емитовање 1.803. "Драгстора".

"Драгстор озбиљне музике" почео је новембра 1980. године, уз стрепњу колико ће трајати. У три и по деценије "Драгстор" организује око 1.600 концерата, радио мостове са Лондоном и Паризом, издаје седам плоча, два це-де-а.

Чак су и дела широј публици мање познатих композитора попут Ерика Сатиа, захваљујући "Драгстору", постала хитови.

Крунски разлог што је то тако, каже водитељ Дејан Ђуровић, јесте то што је он, како му се чини, нашао "добру шифру, добар кључ, а то су жеље слушалаца озбиљне музике".

"То је отворило тај простор, правим топ листу, имамо хитове и то је оно што је на неки начин у најлепшем смислу речи демократизовало озбиљну музику", каже водитељ Дејан Ђуровић.

Свечаним концертом у Коларцу којим диригује Бојан Суђић, обележавају се три јубилеја, 330 година од рођења Хендла и Баха и 35 година "Драгстора".

"Нема вероватно бољих дела за обележавање великог рођендана 'Драгстора' од Магнификата Јохана Себастијана Баха и Музике за ватромет од Хендла. Прошло је више од три века њиховог деловања али и даље ова дела стоје на самом врху популарности свих кућа и свих љубитеља музике", каже директор Музичке продукције РТС-а Бојан Суђић.

"Драгстор озбиљне музике" на Радио Београду, програму 202, сваког понедељка од 20.00 до 23.00.

Читај даље („РТС“)

Facebook коментари

Пошаљите коментар