Изложба "Између невиности и зла", аустријско-ирског уметника Готфрида Хелнвајна отворена је у Салону Музеја савремене уметности и Легату Чолаковић. Велику пажњу домаће публике овај уметник изазвао већ на самом отварању.

Аутор изложбе "Између невиности и зла" од публике очекује одговор. Према филозофији коју следи, половина уметничког израза је сам уметник. Друга половина – радозналост посматрача.

"Питање које сам себи увек постављао је зашто су људи насилни према другима, нарочито према слабијима од себе. Моје питање је било зашто се то догађа? Одакле толико зла долази?", каже Готфрид Хелнвајн.

Окосница његове уметности су деца, као симбол слабијих и немоћних. Осликана у тренуцима патње, представљају својеврсну критику друштвено-политичких злочина.

Хелнвајн и сам дете из постнацистичке Аустрије, често се бави ратним страдањима и жртвама нацизма и холокауста.

"Неко може да протумачи ове слике као претњу, или нешто застрашујуће, а неком су из било код разлога смешне. А када се запитам зашто смешне, посматрач ми објасни и када боље погледам, помислим не видим то, али може бити истина", истакао је уметник.

Изложба Готфрида Хелнвајна заинтригирала је много људи.

На питање да ли је икад заплакао док је сликао каже да није, али да је патио понекад. Истиче да је у свако дело уложено много рада и много времена.

Радови чувеног уметника биће изложени до 20. јануара у салону Музеја савремене уметности и легату Чолаковић.

Читај даље („РТС“)

Facebook коментари

Пошаљите коментар