"После педесет година-Душан Коваћевић и пријатељи" – назив је поетске вечери којом је завршена ревија Ковачевићевих представа у Шабачком позоришту.

За осам дана, одабрана публика у родном граду чувеног писца, имала је јединствену прилику да види његова најбоља остварења у извођењу Звездара театра, Атељеа 2012, београдског Народног и Црногорског позоришта из Подгорице. У Шабачко позориште ушао сам још као дечак пре 60 година. Тада сам гледао представу а потом сам учио не само овде, већ у музеју и библиотеци и дошао сам да се одужим , јер сам искуство и знање које сам понео из Шапца помињао у својим књигама-испричао је Душан Ковачевић током дирљиве поетске вечери.

Његовим доласком, Шабац добија нови часопис, а поново и национални позоришни фестивал.

"Ова смотра је прича о мојим комадима који су расути по другим позориштима, неки су играни и овде, односно већина је одиграна у Шабачком позоришту и морам да кажем да морамо сами да се изборимо за неку своју слободу и за нека своја права и да не можемо да чекамо да неко нешто уради за нас. Мени је драго да се после 50 година, како се и зове ово вече враћам у кућу у којој сам први пут био И некако је симболично да се тај круг затвори после пола века", каже Душан Ковачевић.

Вече поезије која се чита и пева било је времеплов са посебним емоцијама, вече лепог хумора и неодољивог шарма.

"Пошто је он изузетно духовит човек И приватно, сваки сусрет са њим ме радује, овај вечерас, поготово!", каже Тихомир Станић, глумац.

Изузетан догађај пропраћен бурним аплаузима, завршен је хуманим гестом, јер је сав приход намењен Установи за децу и младе са аутизмом, али то није све .

Душан Ковачевић поклонио је Шапчанима писаћу машину на којој су настала његова дела а која ће убудуће красити сталну поставку овдашњег Народног музеја.

Читај даље („РТС“)

Facebook коментари

Пошаљите коментар