Министар културе и информисања Србије Иван Тасовац рекао је да је у Софији имао изузетно контсруктиван и пријатељски разговор са кинеским министром културе Луо Шугангом, на којем је договорено потписивање новог споразума о сарадњи између две државе у области културе од почетка 2016. године.

Министар културе и информисања Иван Тасовац пренео је посебну захвалност Србије свом колеги, поводом принципијелног става Кине током недавне дебате у Унеску, "јер заштита националне културне баштине није само заштита српске прошлости, већ и будућности", саопштило је Министарство културе и информисања.

Према његовој оцени, свако дело савремене уметности неумитно кроз време постаје сведочанство прошлости и културног идентитета сваке државе.

"Сагласили смо се да је култура важна спона између образовања, туризма, науке, економије, заправо свих области наших живота и да може представљати тачку пресека интерресорне сарадње", рекао је Тасовац.

Сарадња институција, мобилност уметника, презентација културне баштине и савремене уметности, истакао је Тасовац, представљају један од приоритета презентације културе Србије у свету.

Министар је нагласио да су "са задовољством констатовали да су управо то и циљеви Кине у културној сарадњи са Србијом, као и да је сарадња два министарстава на изузетно високом нивоу".

"Министар културе Шуганг ми је пренео са каквом пажњом се очекује посета Кини премијера Александара Вучића за коју се сматра да ће дати велике економске импулсе у сарадњи наших пријатељских земаља", рекао је Тасовац.

Читај даље („РТС“)

Facebook коментари

Пошаљите коментар