По 24. пут Зајечар је "Данима Зорана Радмиловића" на кратко постао позоришна престоница, и таква част и привлегија му је припала захваљујући Зорановом делу и његовој љубави према родном граду, рекао је на отварању фестивала Мирко Николић, заменик градоначелника.

Како је саопштено из зајечарског позоришта, "Дане" је отворио Тихомир Арсић, глумац и председник овогодишњег жирија.

"Једном сам у шали рекао да је Зоран извршио 'зајечаризацију' српског и југословенског глумишта. Оно што смо ми млади могли да научимо од њега јесте било то изванредно осећање мере, које је Зоран имао. То може само глумац великог, великог дара", рекао је Арсић отварајући 24. "Дане Зорана Радмиловића".

Уследио је комад "Скупљачи перја", рађен по мотивима истоименог филма у режији Дарка Штетина и извођењу ансамбла Позоришта Тимочке крајине "Зоран Радмиловић" који је својом игром одушевио публику.

Вечита борба добра и зла, љубави и мржње, белог и црног, у којој ово прво побеђује дотакла је зајечарску публику. Можда и због тога што, како каже редитељ Штетин, "ми сви делимо ту судбину – преживели смо и миграције и избеглице, сад ево нови талас и мислим да нас та ситуација много више дотиче него што је то било кад је рађен филм".

У динамичној игри са много промена, у први план су изашли Милош Ђуричић као Бели Бора, Милутин Вешковић као Мирта Класер и Марина Лазаревић као Тиса. Жири је донео одлуку да Зоранов брк за глумца вечери додели Милошу Ђуричићу за бриљантно тумачење Белог Боре.

"За мене је значајна ова награда – до сада сам је добио два пута ово је трећи, зато што носи ово име и што играм у позоришту, које носи име Зорана Радмиловића", рекао је Ђуричић.

Штетин је објаснио да је овој представи пришао са једним новим концептом у односу на филм.

"Мислим да 'Скупљачи перја' нису само ромски филм и да је то само ромско питање. Некада када је филм рађен то је било више питање маргине, а данас смо сви на неки начин та маргина", напоменуо је Штетин.

Одговарајући на питање зашто баш ова тема и зашто баш у Зајечару, Штетин је рекао да је зајечарско позориште скромних капацитета, али са ансамблом вођеним јаком жељом да се подигне из опште апатије и да се сопственом снагом избори за неко боље време.

"У том напору Сашина (Петровића) прича је била инспиративна и делотворна да нас покрене, уверен сам да је и резултат представе достојан свог инспиратора и да је свима нама донео бар мало радости у ова сива времена", рекао је Штетин.

На дан отварања фестивала представници позоришта које носи име великог глумца и представници града положили су венце и цвеће на споменик Зорану Радмиловићу.

Читај даље („РТС“)

Facebook коментари

Пошаљите коментар