У Пожаревцу је одржено 15. Бијенале "У Светлости Милене", које се одржава у част Милене Павловић Барили, а окупља најбоље савремене академске сликаре Србије.

Утисак који прожима 15. Бијенале "У светлости Милене", одржано у Дому Милене Павловић Барили у Пожаревцу, јесте да у оваквој селекцији, награду заслужује свих 15 уметника чије су слике изложене. Ипак, ове године, прва награда је припала Пожаревљанину.

"Ту су слике које су носиле атрибуте, елементе града, преко темеља, основа града и свега оног што се гради на тим темељима", рекао је о победничкој слици аутор Мирослав Арсић.

Никола Кусовац, председник жирија овогодишњег бијенала каже да су при одлучивању пратили траг Милене Павловић барили и њене уметности.

"У његовој слици препознали смо дела Милене Павловић Барили, њен аутопортрет са штитом и соколом на том штиту", каже Кусовац.

И међу награђенима се осећа разноврсност коју је селектор Драган Јовановић Данилов потенцирао. Па је тако првонаграђено дело апстрактно, друго место заузела је Персефона, а треће класичан израз.

"Кључеви снова, које је Милена такође негде у својим сликама имала и та једна у ствари онирија, једна веза са сновима, митологијом, са поезијом", рекао је о својој уметности другонаграђени уметник Предраг Тодоровић.

Слика Василија Доловачког добила је трећу награду, што је он објаснио речима: "Волим метафизику на слици, али трудим се да се то тајанство слике више слути него да је исказано како то метафизика зна и може."

Прво бијенале "У светлости Милене" одржано је 1973. године. Увек се отвара на њен рођендан, 5. новембра, а ове године трајаће до краја месеца.

Читај даље („РТС“)

Facebook коментари

Пошаљите коментар