Teme :: Kultura

Od kolaža do ciklofonije – Iva Ćirić »

U oblasti savremene animacije, tehnološke inovacije često idu u korak sa vrlo maštovitim idejama i veštom realizacijom. Svi ovi kvaliteti krase nedavno dovršenu seriju od deset ciklofonija ili digitalnih dinamičkih kolaža Ive Ćirić.

Iva Ćirić, koja je u dosadašnjem radu realizovala niz animacija , potvrdjujući se kao vešt i maštovit autor,proteklih nekoliko godina razvijala je novi vizuelni koncept.

„Moj rad na ciklofonijama, digitalnim dinamičkim kolažima bio je posebno intenzivan u proteklih sedam meseci.Za to vreme je nastalo deset kolažnih video segmenata , koji su prikazani i na izložbi u okviru Filmforuma SKC" kaže Iva Ćirić.

Naslov „Ciklofonija" označava ciklično kretanje uz zvučnu pratnju, a za svaki pojedini digitalni kolaž korišćeni su ženski portreti u insertima iz klasičnih holivudskih filmova, kako crno-belih, tako i filmova u boji.

Ovi kolaži u likovnom smislu oslanjaju se na tradicije umetničkih radova Žorža Braka ili Pabla Pikasa,kada su oni ,kao i mnogi umetnici ranih avangardnih pokreta, isecali besomučno sve što im dodje pod ruku, od novina, preko magazina i monografija do kataloga, da bi lepljenjem dobili nove vizuelne celine.

Dinamički digitalni kolaži Ive Ćirić, koji su za razliku od onih iz dvadesetog veka digitalno"pričvršćeni" u celinu, kreću se ciklično sa leva na desno, a na njima prepoznajemo Ingrid Bergman, Grejs Keli, Liv Ulman i druge holivudske dive, u gracioznom, zagonetnom pokretu glave i ramena.

„Pri izboru ličnosti i filmova imala sam dosta muka-pregledala sam više od 300 filmova, izdvojila 80 junakinja iz Holivuda, ali i iz Bolivuda, dok je u finalne oblike ušlo četrdeset glumica. Neke snimke nisam mogla da upotrebim zbog njihove originalno vrlo slabe rezolucije. Takodje, noviji filmovi nisu dolazili u obzir, pre svega zato što je montaža mnogo brža i dinamičnija, pa je bilo skoro nemoguće pronaći dovoljno duge kadrove, a takodje, u modernom filmskom pristupu mnogo redje se koristi lepota ženskog lica, anfas i profil koji su sami po sebi likovno uzbudljivi" kaže Iva o procesu rada, i dodaje:

„Tek kada je sve bilo dovršeno shvatila sam da se ove ciklofonije mogu posmatrati i kao portreti rimskog boga Janusa, koji se pojavljuje u istoriji kao arhetip sa dva lica, tj.dva profila.Ipak, u samoj strukturi video inserata nisam pravila nikakve intervencije"ističe Iva Ćirić, koja smatra da savremeni čovek ima veliku i nepresušnu potrebu za pokretnim slikama:

"Mogu lako da zamislim ove dinamičke digitalne kolaže u ambijentu nekog stana, na nekom zidu, u stalnom pokretu".

Da bi ovakav jedan kolaž bio odličan za neki enterijer, potvrdjuju i planovi ove autorke da nastavi sa radom na sličnu temu. U narednom periodu,u njenom fokusu naći će se lica poznatih filmskih likova-muškaraca iz Holivuda.

Ova tehnika animacije još uvek nije našla široku primenu u marketingu, ali se koristi u umetničkim projektima i na nekim web prezentacijama. Njegova izrada podrazumeva znanje u oblasti tehnologije kompozitinga kao i preciznost, vreme i strpljenje, uz umetnički pristup u odlučivanju o tome koji će se elementi i motivi naći u ovim vrlo atraktivnim kompozicijama.

Nazad na vrh

Читај даље („Студио Б“)

Facebook коментари

Пошаљите коментар