Дан Народног позоришта у Београду обележен је на Великој сцени националног театра уручењем награда заслужним уметницима и подсећањем на остварене резултате у претходних годину дана.

У оквиру прославе 147. рођендана Народног позоришта, глумцу Слободану Бештићу уручена је награда "Раша Плаовић", коју позориште додељује за најбоље глумачко остварење на свим београдским позоришним сценама у сезони 2014/2015. године.

Уз духовиту опаску да су многи стрепели да ће доћи без мајице по киши, Слободан Бештић је по награду стигао у оделу, позајмљеном, јер, каже, оно није део његовог концепта. И управо га је тај посебан глумачки и животни концепт сврстао у алтернативце. Као Томас Бернхард, лауреат "Раше Плаовића" поново демонстрира моћ говорног израза.

"Мене у суштини највише радује не само награда, већ то што од када сам се вратио из Немачке играм у представама које су значајне, које враћају публику у позориште. Ја све то доживљавам као повод за радост и уметничко осећање испуњености", рекао је Бештић, првак Драме Народног позоришта.

Награда Народног позоришта за најбољу представу на репертоару националног театра у сезони 2014/2015. припала је представи "Родољупци" Јована Стерије Поповића, у режији Андраша Урбана.

За најбоља индивидуална премијерна уметничка остварења у оквиру репертоара Народног позоришта у сезони 2014/2015. награда је уручена Нели Михаиловић за улогу госпође Зеленићке у представи "Родољупци" и Дејану Коларову за улогу Доријана Греја у балету "Слика Доријана Греја", кореографа Владимира Логунова.

Награда Народног позоришта за изузетно значајан укупан уметнички допринос додељена је првакињи Опере Сузани Шуваковић Савић, а плакете по одлуци УО НП поводом значајних активности у животу и раду Народног позоришта првакињи Драме Радмили Живковић и Војсци Србије.

Печат по одлуци управника Народног позоришта поводом посебног доприноса животу и раду театра уручен је прваку Балета Светозару Адамовићу, док је сребрењак, такође, по одлуци управника Народног позоришта, за дугогодишњи допринос националном театру припао солисти Опере Олги Савовић.

Додељене су и похвале за резултате у раду од изузетног и посебног значаја, а према одлуци УО, Златне значке за 20 година рада у НП и повеље радницима који су отишли у пензију.

Присутне је поздравио вршилац дужности управника Народног позоришта Дејан Савић, који је рекао да се последњих дана у медијима води ружна кампања у вези са националним театром, назвавши то "делом лоше покривене политичке кампање у којој Народно позориште не може и не сме да учествује".

Савић је нагласио да Народно позориште одлично ради, добро функционише, има своје ресурсе, своје позитивне билансе и резултате, са којима одскаче од сиве и лоше ситуације у српској култури.

"Оно што би те људе требало да забрине јесте што немамо јасан план, културну политику, формулисану стратегију културног развоја, имамо Закон о култури који се примењује како је коме згодно, проблеме у многим институцијама културе, проблеме са уметничким удружењима, култура нам се последњих година урушава и пропада и сад Народно позориште, које ту стоји као перјаница захваљујући раду и публици, за њега се наводно брину", рекао је Савић.

Између два рођендана, у Народном позоришту премијера, једна премијерна обнова и очекивање Управног одбора да Влада именује управника и позориште врати у законске оквире, као и најава в. д. управника да ће отићи када га Влада разреши дужности. Дан Народног позоришта, дан је и за премијеру. Ове године Вердијев "Отело".

"После 20 година искуства и стасавања кроз све улоге од лирског преко спинто фаха, ето окушам се у 'Отелу' који је врх италијанског драмског фаха", каже Душан Плазинић, првак Опере Народног позоришта.

Другог дана децембра биће још једна премијера – Шилерова "Марија Стјуарт" у режији Милоша Лолића.

Читај даље („РТС“)

Facebook коментари

Пошаљите коментар