У Шангају се одржава изложба традиционалног јапанског сликарства, један од најпосећенијих културних догађаја. Реч је о првој изложби слика једног изасланика министарства културе Јапана, који традиционалном уметношћу популаризује аутентичну културу Јапана која има све више присталица широм света.

Прва изложба слика јапанског уметника Шуо Куба у Шангају изазвала је изузетно интересовање јер је реч о специфичној техници сликања.

Лепљењем комадића папира на подлогу од бамбуса или риже аутор је разнобојним мозаицима веродостојно овековечио јапанске пејзаже, грађевине и све оно што карактерише аутентичну јапанску културу.

"Настојим да својом уметношћу приближим јапанску културу, учиним је разумљивом за странца. Желео бих да они који дођу на изложбу пожеле да посете и Јапан и сагледају све лепоте које пружа", каже уметник Шу Кубо.

Пејзажи Кјота, јапански кулинарски специјалитети, трешње у цвету, теме су које су најпопуларније код кинеске публике.

Уметник традиционалним суми сликарством следи принципе јинг и јанг, и сагласјем универзума веродостојно осликава свет око себе.

Сликарство тушем као древна и изворна источноазијска сликовна форма, обично придружена Зен традицији, старија је више од 2.000 година, али је актуелна и у савременој азијској уметности.

Поставка 72 слике јапанског аутора које су први пут представљене кинеској публици, како тврде организатори, на најбољи начин разоткривају богату јапанску културу, која је једна од најстаријих у азијском региону.

Читај даље („РТС“)

Facebook коментари

Пошаљите коментар