Награда "Раде Обреновић" коју Змајеве дечје игре додељују за најбољи роман за децу и младе, ове године припала је Дејану Алексићу за књигу "Чудесни подвизи Азбучка Првог у тридесет слова" у издању Службеног гласника. Признање је Алексићу уручено на "Децембарским Змајданима", манифестацији која се у Новом Саду одржава о рођендану Чика Јове Змаја.

Остварење Дејана Алексића, према мишљењу жирија може се читати као роман са племенитом, просветитељском мисијом.

Подвизи његовог јунака, Азбучка, неписменог цара кога ће животне околности натерати да се описмени, доказ су да машта, хумор и игра не морају плаћати данак тенденцији педагошког кова, да сврховитост не мора бити изван уметности или у сукобу с њом.

"Пишући добре књиге, ми данашњи писци за децу стварамо квалитетне младе читаоце. Тако је и књига "Чудесни подвизи Азбучка Првог …" заснована на тој идеји да се код читалаца развија љубав према књизи, љубав према читању, љубав пре свега према писмености", каже Дејан Алексић, добитник награде "Раде Обреновић".

Према његовим речима, писменост је оно што нас прати читавог живота, писменост и књига је оно што нас чине, људе који владају критичком свесћу а то је потребно нашем друштву данас.

На свечаности су уручена и признања 24. фестивала монодраме за децу који се одржава у склопу Змајдана.

Награду "Сигридруг" добили су Оливера Јелкић за монодраму "Пекмез од снова" и драмски уметник Милош Војновић за извођење монодраме "Најмањи џин".

Читај даље („РТС“)

Facebook коментари

Пошаљите коментар